Covid-19 mutasyona uğrayınca bitecek diye bir şeyler duyuyorsunuz ama anlamıyorsanız. Bu işin nasıl olduğunu size anlatacam.Virusumuz çıkalı nerden bakarsanız bakın bir kaç ay sonra 1. yaş günü tamamlanacak. O da bir mutasyonun sonuncunda insana bulaşabilecek bir türe dönüştü. İnsana bulaştığı günden beri de yine aynı hızla mutasyona uğruyor. Kimi mutasyonlar bulaşıcığuını artırıyor.Kimi mutasyonlarda ölümcülüğünü artırabiliyor. Yada tam tersine azlmasına ve hata yok olmasına sebep bile olabiliyor. Biz şimdilik yok olmasını istemiyoruz.Komik ama bir sebebi var bunun.
Virus ne kadar az öldürücü ama bir o kadarda bulaşıcı kalması istediğimiz virüs tipi olmalı. Diyelim ki virüsün ilk gününden bugüne tam 29 farklı kardeşi oluştu ve bunların 2 farklı değeri ölümcüllüğü ve bulaşıcığı farklı değere sahip oldu.
Misal C-19-A tipi ölümcülüğü %5 bulaşıcığı %90 olsun. C-19-Z tipide %0.5 ölümcül %20 bulaşıcı olsun. Yani A tipi viris en tehlikeli olurken B tipide en az tehlikeli olanı olacaktır. Bizim aradığımız türlerse muhtemelen orta sıradaki türler olacaktır. Örneğin C-19-M ölümcülük %1 bulaşıcılık %70. İşte bu tür ne kadar çok bağışıklık sistemi ortalama üstü kişiye bulaşırsa o kadar çok kişi bu hastalığı yener. Bu mikrobu alan hasta daha ölümcül olanla karşılaşsa dahi yeniden enfekte olur ama virusu tanıdığı için onu da yenmeyi kolaylıkla becerir. Bu yüzden ikinci kere korona olanlar tam olarak bunu yaşar. Virüse aşı bulmak yada düşük düzeyli bi C-19la karşılaşmak arasında bu yüzdende bir fark yoktur. Her ikisinde de vucuda yenebileceği düzeyde virüs verilmiş olur.
Dünyada en büyük can kaybına sebep olan ispanyol gribinin bile 2 yılda geçtiğini biliyoruz.Dünya üzerinde bir çok insan bu mikropla tanıştığı için bugün etkisi eskisi kadar olmuyor.Bu virus bittiğinde de aynı şey olacaktır. Onunda tahmini bitiş süresi malesef 2 yıl.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder