13 Ekim 2013 Pazar

Bir Bedensel Engelli için Araç Satın Alma Süreci

Biz engellilerin en büyük problemlerinden biri ulaşımdır.Bu makalede kendim için aldığım Ford Connect Tourneo'nun alım sürecini sizlerle paylaşacağım.Öncelikle belirteyim.Bu Süreç 2012 Aralığında gerçekleştiği için fiyatlar güncelliğini kaybetmiştir.


Bütçe Hesaplaması

2005 model Peugeout 307 80.000 kmdeki aracımı satmak için o günlerde çok uğraşmıştım.15 ile 18 arası fiyat biçiyorlardı.Onu satarsam 40.000 tl civarı bir param birikmiş olacaktı.Yani 40.000 liraya liftli bir araç alabilir miydim? Ailemin yarısı Almanya'da yaşadığı için ilk planda yurtdışına baktık.

Yurtdışından Araç Getirmek

Açıkçası yurtdışından kulanılmış bir araç getirmek çok cazip bir fikirdi.Fiyatları da fazlasıyla uygundu lakin yeni yasa 3 yaş üstü bir araca müsade vermiyordu.Bu durumda fiyatlandırmadaki caziplik kayboluyordu.Almanya fiyatları için bakınız http://www.mobile.de

Yurtiçinde Uygun Araç Bulmak

Karar verdikten sonra ilk olarak wv trasportarları baktık.Uygun fiyatta bir şey bulamayınca minibuslere bakmayı bıraktık.Camlı Van sınıfı fiyat anlamında daha cazip duruyordu.Kriterlerimiz.
-Otururken 1.35 boyunda birinin kafasının değmemesi
-Arac minumum 4 kişilik olmalı.
-Fiyat 40.000 üstüne çok çıkmamalı.
-Sakat kişinin inme ve binme evrelerinde minumum yardımı almalı
-Engelli indirimden yararlanılmalı

Alternatif Araçlar
a)WV Caddy : Bu aracı çok beğenmiştik.Altı kırılarak yapımıyla beraber 55.000 küsürü geçtiği için silmek zorunda kaldık.
Bakınız http://www.youtube.com/watch?v=3RLRjKHlFaU
b)Fiat Doblo: Araç 40.000 lift içinde 12.000 denildiği için vazgeçmiştik. Bakınız http://www.youtube.com/watch?v=4w0tcQgBbRI
c)Ford Connect: Araç için 34.000 lift için ise bir başka yerden 7.000tl fiyat aldık.Ve en uygun aracın bu olduğuna karar verdik.110 ps deluxe uzun şasi.Çift kapılı.Sandelyeyi bağlayan kişi için çift kapı büyük avantaj unutmadan ekleyeyim.Tek problemi 1.8 motor olduğu için engelli indiriminden muaf olması.

Ford Connect Alım Süreci

Öncelikle en yakın satış bayii olan Ford Otokoç Ataşehire gittik.Satış yardımcısı Barbaros Beyle konuştuktan sonra aracı almaya karar verdik.Aralık ayı olduğu için uzun bir araştırmadan sonra bir araç bulundu.Ama öncesinde benim pejo yu takasa sayıp 16.000tl ye satın aldılar.

Lift Almak ve Taktırmak

Önemli bir uyarı eğer aracınızı satın alıp trafiğe çıkar sonra da lifti taktıracağım derseniz.Türkiyede büyük bir problemle karşı karşıyasınız demektir.Bu yüzden uyarıyorum aracınızı trafiğe çıkarmadan önce liftinizi taktırın ve muayeneye sokun.Lift için gerekli projenin kabul süreci biraz sürebilir.Bunların hepsiyle Barbaros bey ilgilendiği için açıkçası ben de fazla hatırlamıyorum.Ama uyarıyı dikkate alın.Lift için aracım Bursaya bir çekiciyle gitti geldi.1.000 tl civarı bir ödeme yaptım.6.000 küsürde lift dersek.7.000 küsüre çıktı hepsi.Liftin rampalarını da unutmadan iletin.Rahat binip inmenizi sağlar.Yerdeki 4 bağlantıda sandelyenizi fixlemeniz için yeterlidir.

Elektronik Sandelye Almamın Sebebi

Uzun boy sorunu yaşayan biri olarak rahatça araca binebilmek için yükselip alçalabilen bir sandelyeyi de 2 ay sonra satın aldım.Bu yolla araca tek başıma biniyor.Boyunum bir yere çarpmıyordu.Araç içi yükseklik 1.42 olsada aracın girişinde kapı eşiğinde bu biraz daha düşüyor.
Bakınız http://www.youtube.com/watch?v=0G29TG1Wl_U





Unutuklarım olabilir birşey sormak isterseniz mail adresim csselo@gmail.com.Cevaplamaya çalışırım.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Selocum çok aydınlatıcı bir yazı olmuş
Sakat arabası almak isteyenler için mükemmel bir rehber
Ellerine sağlık
Yaşamını kolaylaştıran ve senin kendi buluşun başkan konular da da bloguna yaz bence